afbeelding

Gevestigde bank wordt hypotheekadviseur

RABOBANK STOPT MET EIGEN HYPOTHEEK

Het is nog maar even geleden dat de hypotheek van Rabobank het populairst was van alle hypotheken. Waarom? De relatief lage hypotheekrente en het betrouwbare imago. Geen vuiltje aan de lucht, zo lijkt het. Maar op de achtergrond moest Rabo aan strenge eisen voldoen. Onder andere van De Nederlandsche Bank (DNB). En dat breekt de Rabobank nu op. Welke gevolgen heeft dit voor jouw hypotheek?

Waarom stopt Rabobank met eigen hypotheek?

Voor elke verstrekte hypotheek moet Rabobank een steeds hogere buffer aanhouden. Rabo moet dus meer geld in kas houden. Dit om problemen bij de bank te voorkomen wanneer huiseigenaren hun hypotheeklasten niet meer kunnen dragen.

Toezichthouders, zoals DNB, maar ook de Europese Bank en Autoriteit Financiële Markten, willen voorkomen dat er een nieuwe, deels vergelijkbare kredietcrisis ontstaat als enkele jaren geleden. Vandaar dat ze hoge buffers opleggen aan banken.

Concurrentie van hypotheekverstrekkers

De bank moet dus veiliger te werk gaan. Nadeel is dat deze veiligheid geld kost. Met het geld in kas mogen bijvoorbeeld geen aandelen worden gekocht. Om toch nog winst te kunnen maken moet de winstmarge op hypotheken omhoog. En dat is lastig. Want andere, veelal nieuwe, hypotheekverstrekkers zijn dan veel goedkoper.

Meer concurrentie op hypotheekgebied

Rabobank heeft bij het verstrekken van hypotheken steeds meer concurrentie van nieuwkomers. Bijvoorbeeld van verzekeraars en pensioenfondsen. Deze partijen hebben veel geld ‘over’ en zetten dat graag om in hypotheken. De regelgeving voor deze partijen werkt anders dan voor banken. Een doorn in het oog van de Rabobank. Op die manier is het voor de concurrentie makkelijk om het banken lastig te maken.

Niet meer naar Rabo voor een hypotheek?

Dat Rabobank wil stoppen met eigen hypotheken, wil niet zeggen dat alle hypotheekdiensten overboord worden gegooid. Het plan is om te verschuiven van een hypotheekbank naar een adviesbank. Rabobank wordt dan dus een ‘gewone’ hypotheekadviseur en verstrekt hypotheken die door andere hypotheekverstrekkers worden aangeboden.

Einde hypotheek Rabobank goede ontwikkeling?

Een paar jaar geleden werd de hypotheekmarkt gedomineerd door Rabobank, ING en ABN Amro. Zij verstrekten samen zo’n 85% van alle hypotheken. Dat was niet goed voor de concurrentie. Minder concurrentie op de hypotheekmarkt heeft tot gevolg dat er minder aanleiding is om de laagste hypotheekrente te bieden.

Maar nu, met de komst van de concurrentie, lijken de grote banken vrijwel direct de handdoek in de ring te gooien. Ook ABN Amro gaf recent al aan dat hypotheken geen topprioriteit voor de bank meer is. En samen met Rabobank en ABN AMRO, is ook ING bezig met een heroriëntatie.

En dus daalt, na een korte stijging, het aantal hypotheekaanbieders weer. De komst van pensioenfondsen en de verzekeraars met hypotheekambities was goed nieuws. Nu dreigen de nieuwelingen de gevestigde orde opzij te drukken.

Als je nu een Rabobank hypotheek hebt

Heb je al een hypotheek bij Rabobank, dan verandert daar gedurende de looptijd niks aan. Je hebt een contract gesloten met de bank. Dat contract blijft gewoon geldig. De maatregelen van de Rabobank gelden alleen voor nieuwe hypotheken.

Het is nog heel even afwachten of Rabobank zijn plannen écht uitvoert. De publicatie is zeker ook een signaal richting overheid en toezichthouders. Als meer banken de eigen hypotheek vaarwel zeggen, moet al het hypotheekgeld van andere aanbieders komen. Ook die aanbieders krijgen dan met strengere regels te maken. Dan is de cirkel rond en schiet niemand er per saldo iets mee op.

Wegwijs.nl

Kockelkorn Makelaardij staat voor deskundigheid, ervaring en betrouwbaarheid.