afbeelding

Hypotheekrente op laagste punt in 50 jaar

Geld lenen was sinds midden jaren zestig niet zo goedkoop. Zo blijkt uit gegevens van De Hypotheekshop. De rente bij een rentevaste periode van 5 jaar bedraagt nu gemiddeld 2,12 procent, terwijl huizenbezitters de laatste vijftig jaar gemiddeld meer dan 7 procent betaalden.

Veel huiseigenaren kunnen zich zelfs tarieven van meer dan 12 procent herinneren. Ook de rentes voor andere rentevaste periodes bevinden zich op een uitzonderlijk laag niveau: 2,41 procent voor 10 jaar vast en 3,07 procent voor 20 jaar vast. Dat geldt voor hypotheken met NHG.

 

BANKEN LENEN ZELF GOEDKOOP

Huizenkopers hebben al veel langer voordeel van de lage rentelasten. Dat komt omdat de rente op de kapitaalmarkt historisch laag zijn: banken kunnen erg goedkoop lenen op de kapitaalmarkten. Nadat de rentes op de kapitaalmarkt voor de zomer weer stijgingen lieten zien, leek de bodem van de hypotheekrente wel bereikt; bij alle grote banken gingen de tarieven weer licht omhoog. Zo verhoogde medio mei de Rabobank de hypotheekrente, om kort daarna de hypotheekrente weer te verlagen. ING Bank gaf toen al aan dat de rente niet heel hard zal oplopen.

 

MEER CONCURRENTIE

Maar de afgelopen weken zijn de hypotheekrentes duidelijk weer gedaald. Volgens experts komt dat door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt. Nieuwe partijen hebben in een korte tijd een marktaandeel van 10 procent veroverd.“Die toegenomen concurrentie drukt de rente”, zegt Oscar Noorlag van De Hypotheekshop. Hij verwacht dat ook de komende jaren meer buitenlandse partijen, verzekeraars en pensioenfondsen miljarden willen steken in hypotheken. “Dat komt ten gunste van de consument.”  

MAANDLASTEN SIGNIFICANT LAGER

Bij een hypotheek van 250.000 euro met een rente van 2,41 procent betaalt iemand bij 42 procent renteaftrek netto 291 euro per maand aan rentelasten. Als consumenten een jaar geleden de rente tien jaar vastzetten, waren ze nog ruim 400 euro per maand kwijt.

 

LANGER VAST

Vooral rentevaste perioden van tien jaar of langer zijn aantrekkelijk voor pensioenfondsen en verzekeraars die hun geld ook langjarig willen beleggen. Ze hanteren flink lagere hypotheekrentes dan de grote banken. Daarom sluiten consumenten steeds vaker bij hen een hypotheek af en dus voor een langere rentevaste periode. Volgens Noorlag is het aandeel consumenten dat bij De Hypotheekshop kiest voor een hypotheek bij een grote bank dit jaar gehalveerd tot onder de 20 procent.

Vastgoedactueel.nl

Kockelkorn Makelaardij staat voor deskundigheid, ervaring en betrouwbaarheid.