Bestaande koopwoningen waren in juni 6,9 procent duurder dan in juni 2018. De stijging is kleiner dan in de voorgaande maanden. In het tweede kwartaal waren koopwoningen gemiddeld 7,2 procent duurder dan een jaar eerder. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Stijgende trend prijzen koopwoningen

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In juni 2019 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in;juni 2013 lagen de prijzen in juni bijna 38 procent hoger.

In de meeste provincies meer woningen verkocht

Sinds het eerste kwartaal van 2018 werden in bijna alle provincies minder woningen verkocht dan een jaar eerder. Daaraan is in het tweede kwartaal van 2019 een eind gekomen. In acht van de twaalf provincies zijn meer woningen verkocht. Met 11 procent was de stijging van het aantal transacties in Friesland het grootst. In Noord-Brabant, Drenthe, Gelderland en Zuid-Holland zijn echter opnieuw minder woningen verkocht dan een jaar eerder. Wel is in deze provincies de daling van het aantal transacties minder groot dan de voorgaande perioden.

Prijsstijging en daling verkopen het grootst bij appartementen

Alle woningtypen noteerden in het tweede kwartaal een prijsstijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De prijsstijging was met bijna 9 procent opnieuw het grootst bij appartementen. De daling van het aantal verkopen is ook opnieuw het grootst bij appartementen. Voor het eerst sinds begin 2018 zijn er weer meer twee-onder-een-kapwoningen, hoekwoningen en tussenwoningen verkocht dan een jaar eerder.

Bron: 23 juli 2019 Geschreven door redactie Vastgoed

Tags: bestaande woningen,verkochte woningen, prijsstijging en daling verkopen,verkoop appartementen.