Jul

07

Koopwoningen bijna 7 procent duurder in Juni

Bestaande koopwoningen waren in juni 6,9 procent duurder dan in juni 2018. De stijging is kleiner dan in de voorgaande maanden. In het tweede kwartaal waren koopwoningen gemiddeld 7,2 procent duurder dan een jaar eerder.

klik hier


Feb

02

Mogelijkheden om belastingvrij geld weg te geven zijn legio

AMSTERDAM - De Belastingdienst verdient jaarlijks flink wat geld aan schenk- en erfbelasting. Na een dipje tijdens de crisis gaat het bedrag nu weer richting de €2 miljard. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om te schenken zonder dat de fiscus eraan verdient.

klik hier


Jan

05

Kostengrens NHG in 2018 fors hoger

De kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor 2018 is vanaf 1 januari gestegen naar €265.000. Dat is ruim 8 procent meer vergeleken met afgelopen jaar – toen was de grens nog € 245.000. Voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, stijgt de NHG kostengrens naar maximaal €280.900.

klik hier


Dec

19

'TOCH GEEN OVERGANGSTERMIJN VOOR HYPOTHEEKNORMEN'

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken ziet geen aanleiding om opnieuw een overgangstermijn leennormen te hanteren. Dit schrijft ze in een Kamerbrief, naar aanleiding van een gesprek met de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

klik hier


Nov

29

'TOCH MAAND OVERGANGSTERMIJN HYPOTHEEKAANVRAGEN ROND JAARWISSELING'

Er komt toch weer een overgangstermijn van een maand voor huizenkopers die in 2017 een hypotheek aanvragen, maar pas in 2018 een definitief aanbod van hun geldverstrekker krijgen. Dinsdag stemde de Tweede Kamer in met een motie van VVD-politicus Jan Middendorp over dit actiepunt.

klik hier


Jun

06

'PARARIUS OPENT PLATFORM OOK VOOR KOOPWONINGEN'

Pararius stelt zijn huurplaform ook open voor koopwoningen. De grootste huurwoningsite van Nederland gaat daarmee feitelijk de stijd aan met leidend woningplatform funda. Makelaars kunnen koopwoningen gratis plaatsen en voor huizenzoekers is het aanbod eveneens gratis toegankelijk. 

klik hier


dec

12

'AFM verandert hypotheekregels'

Huizenjagers krijgen een maandje respijt om de strengere hypotheekeisen van 2017 te ontlopen. Zij moeten alleen wel zorgen dat zij op tijd alle documenten hebben verzameld om de soepeler hyptheekofferte rond te krijgen.

klik hier


nov

04

Iets ruimere hypotheken in 2017

Mensen kunnen volgend jaar wat meer lenen als ze een huis willen kopen. De ministers Blok en Dijsselbloem hebben de nieuwe 'leennormen' voor hypotheken vastgesteld. Die gaan in op 1 januari.

klik hier


okt

21

NHG bovengrens verruimt wegens stijgende huizenprijzen

De maximale prijs van een woning die met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gefinancierd kan worden, is per 2017 gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde. Dit en de stijgende huizenprijzen hebben tot gevolg dat per 1 januari een woning tot maximaal € 245.000 worden gefinancierd met NHG, waar dat in 2016 nog € 231.132 was.

klik hier


sep

23

FINANCIËLE VERANDERINGEN HUISEIGENAREN 2017

Een overzicht van de financiële veranderingen waar de (aspirant) woningeigenaar mee te maken kan krijgen in 2017, inzake onder meer schenkingsvrijstelling, hypotheekrentaftrek, NHG-grens, maximale hypotheek, starterslening en vermogensrendementsheffing.

klik hier


jul

6

Kamer verdeeld over de verhuurderheffing

Partijen in de Tweede Kamer hadden vandaag veel kritiek op de verhuurderheffing. Toch tekende zich geen meerderheid af voor het afschaffen van de heffing.

klik hier


jun

17

Huizenprijzen zullen in 2017 weer dalen

Bureau Stedelijke Planning heeft een instrument ontwikkeld om de woningprijzen te voorspellen; de ‘Housing Price Forecaster’. Het instrument biedt volgens het bureau een overzichtelijk beeld van de huidige stand van de woningprijzen en in welke richting deze zich de komende periode gaan bewegen.
 

klik hier


jun

02

WOZ-waarden per 1 oktober 2016 openbaar

Vanaf 1 oktober 2016 wordt de WOZ-waarde van woningen openbaar. Vanaf dat moment kan de woningeigenaar de WOZ-waarde van de woning met de online WOZ-viewer opvragen en vergelijken met die van andere woningen. Dit werkt eenvoudig door de woning aan te klikken op een plattegrond, of een adres op te geven. Woningbezitters kunnen nu al via MijnOverheid de WOZ-waarde en het taxatieverslag van hun woning vinden, maar geen WOZ-waarden van andere panden.
 

klik hier


apr

01

NHG-grens blijft 245.000 Euro

De kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft dit jaar op Euro 245.000. Hierover heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerder van de NHG, overeenstemming bereikt met minister Blok voor Wonen en Rijksdienst.

klik hier


feb

29

Restschuld meestal geen belemmering voor verhuizing

Steeds minder huizen staan onder water. Is het verstandig om te wachten met verhuizen tot je helemaal geen restschuld meer hebt?

klik hier


feb

4

Subsidieregeling verwijderen asbestdaken

De Subsidieregeling verwijderen asbestdaken richt zich op particulieren, (agrarische) bedrijven, non-profit organisaties en overheden. Aanvragen van subsidie is mogelijk vanaf 4 januari 2016 om 09.00 uur.

klik hier


jan

19

Huis kopen? Laat je niet opjagen

De hypotheekrente staat laag en de huizenprijzen zijn nog steeds aantrekkelijk. 2016 lijkt dus een uitstekend jaar om een huis te kopen. Of toch niet? Financieel journalist Irene van den Berg vraagt het Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis.

klik hier


jan

19

NHG-grens voor hypotheek toch niet omlaag?

Het maximale bedrag voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat in juli mogelijk tóch niet omlaag en blijft op € 245.000.

klik hier


jan

11

VOORSPELLING 2016: HYPOTHEEKRENTE, HUIZENPRIJZEN EN SPAARRENTE

Blijven de huizenprijzen stijgen? Gaat de hypotheekrente nog verder omlaag? Wordt 2016 het ultieme jaar om een eigen huis te kopen, of juist om te verkopen? Wat moet je doen met je spaargeld? Gaat de spaarrente in 2016 nog verder omlaag? Bekijk onze verwachting. We geven je een vooruitblik op je portemonnee in 2016.

klik hier


dec

17

RABOBANK STOPT MET EIGEN HYPOTHEEK

Het is nog maar even geleden dat de hypotheek van Rabobank het populairst was van alle hypotheken. Waarom? De relatief lage hypotheekrente en het betrouwbare imago. Geen vuiltje aan de lucht, zo lijkt het. Maar op de achtergrond moest Rabo aan strenge eisen voldoen. Onder andere van De Nederlandsche Bank (DNB). En dat breekt de Rabobank nu op. Welke gevolgen heeft dit voor jouw hypotheek?

klik hier


dec

3

Met spoed gezocht: 14.000 huizen

Minister Blok (VVD, Wonen) heeft in Limburg acht rijksgebouwen aangeboden waar vluchtelingen met een verblijfsvergunning kunnen wonen. Kan ‘Den Haag’ de provincie Limburg dwingen mee te werken? Antwoord op deze en meer vragen zetten we voor u op een rij.

klik hier


nov

20

Gemeenten zien opbrengst grond stijgen

Gemeenten slaagden erin de eerste drie kwartalen van dit jaar de opbrengst uit de verkoop van bouwgrond met 34 procent te laten stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Financiële gegevens bouwgrondexploitaties’ van de TU Delft. In totaal werd in 2015 tot nu toe voor 1170 miljoen euro aan bouwgrond verkocht.

klik hier


nov

4

Maximale hypotheek 2016 tot €35.000 omhoog

Eenverdiener leent juist minder Goed nieuws voor wie samen een huis gaat kopen. De maximale hypotheek voor tweeverdieners gaat tot wel € 35.000 omhoog in 2016. Dat blijkt uit een complexe doorrekening van het Nibud. De verhoging ontstaat onder meer door de op Prinsjesdag gecommuniceerde wijzigingen in het belastingstelsel. Helaas is er ook minder goed nieuws. Eénverdieners kunnen juist minder lenen, waardoor duizenden woningen aan hun neus voorbijgaan.  Hypotheek berekenen Een…

klik hier


okt

26

Huizenprijzen snel verder omhoog!

OPER HUIS RAAKT LUXE ONDERHANDELINGSPOSITIE KWIJT Huizenprijzen zullen snel verder stijgen. De prijzen volgen daarmee het stijgend aantal verkopen op de huizenmarkt. Dit blijkt uit een data-analyse van Wegwijs, op basis van de te koop staande huizen en verkoopcijfers. Een koper had in juni 2013 nog keuze uit ruim 35 huizen. Nu nog maar uit 15 huizen. Dat betekent: een moeilijkere onderhandelingspositie voor kopers en juist een betere voor verkopers. Wie…

klik hier


okt

23

Huurders kunnen onwettige courtage terugvorderen van makelaar

Met het plaatsen van een huurwoning op zijn website, treedt een makelaar daarmee op als bemiddelaar voor de verhuurder. Aan de huurder mag de makelaar vervolgens geen vergoeding vragen. Dit heeft de Hoge Raad recent besloten. Tienduizenden huurders kunnen nu courtage terugeisen van de verhuurmakelaar. Wanneer een bemiddelingsbureau voor woonruimte een woning, die door een verhuurder wordt aangeboden, op zijn website plaatst, treedt het daarmee op als bemiddelaar voor de verhuurder.…

klik hier


okt

16

Zoekresultaten funda straks onafhankelijk van makelaarsvereniging

Op de vernieuwde website van funda die eind november gelanceerd wordt, staat de zoeker centraal. Woningaanbod wordt getoond op relevantie; woningen van makelaars die zijn aangesloten bij branchevereniging en funda-eigenaar NVM verschijnen dan niet langer automatisch bovenaan in de zoekresultaten. NVM-directeur Ger Hukker: “In de praktijk verandert dit nauwelijks iets.”  Funda wordt vanaf eind november vernieuwd en wil de informatiebehoefte van de individuele bezoeker centraal stellen. Dat betekent mobile first,…

klik hier


sep

30

Prinsjesdag en de eigen woning

Er is ook dit jaar weer een groot aantal wijzigingen op fiscaal vlak aangekondigd op Prinsjesdag. Maatregelen voor de eigen woning 1. Vereenvoudiging informatieplicht eigenwoningschuld Belastingplichtigen die hun hypotheekschuld niet bij de bank of een andere aangewezen administratieplichtige hebben ondergebracht, hoeven vanaf 2016 geen apart formulier meer in te vullen, er wordt in de aangifte naar gevraagd. Het aangifteproces wordt verder vergemakkelijkt doordat de eerder opgegeven gegevens al ingevuld zijn…

klik hier


sep

21

Hypotheekrente op laagste punt in 50 jaar

Geld lenen was sinds midden jaren zestig niet zo goedkoop. Zo blijkt uit gegevens van De Hypotheekshop. De rente bij een rentevaste periode van 5 jaar bedraagt nu gemiddeld 2,12 procent, terwijl huizenbezitters de laatste vijftig jaar gemiddeld meer dan 7 procent betaalden. Veel huiseigenaren kunnen zich zelfs tarieven van meer dan 12 procent herinneren. Ook de rentes voor andere rentevaste periodes bevinden zich op een uitzonderlijk laag niveau: 2,41…

klik hier


aug

28

Minder hypotheek en de NHG wordt beperkt

Heb je plannen om een huis te kopen, dan zijn er twee belangrijke redenen om die beslissing niet te lang uit te stellen. Vanaf 2016 mag je minder lenen én wordt de maximale hypotheek voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verlaagd. Je hebt dus meer spaargeld nodig en je betaalt jaarlijks een paar honderd euro extra hypotheekrente. Hoe zit het precies? Je kunt minder lenen Vanaf 1 januari 2016 mag je…

klik hier


jul

15

Maximale hypotheek wéér fors lager

Vorige week zijn de hypotheekregels aangepast. In je eigen belang uiteraard: de overheid wil jou beschermen tegen woonlasten die je eigenlijk niet kunt dragen. Positief dus. Tegelijkertijd erg lastig wanneer je net bezig bent met een nieuwe woning en/of hypotheek. Nu kun je opeens minder lenen. Hoe zit dat en hoeveel scheelt het?  Financieringslastpercentage Het Nibud stelt ieder jaar vast hoe hoog je hypotheek mag zijn, in verhouding tot je…

klik hier


jul

15

Verwachting huizenprijs en hypotheekrente in 2015 – 2016

De hypotheekrente stijgt. De actuele huizenprijs stijgt ook. En dat lijkt voor de rest van 2015 en 2016 niet anders. De stijging van de hypotheekrente, nu op het laagste punt ooit, is onvermijdelijk. Ook de aantrekkende huizenprijzen op de woningmarkt, zijn een feit. Conclusie: jouw maandlast stijgt. En snel ook. Maar hoeveel scheelt het precies?  Kocht je in de afgelopen jaren een woning, dan mag je niet klagen over de…

klik hier


Bewaar Annuleer